Regisztrált anyukák száma: 857
Ha megszületett baba hova és mikor menjek az ellátások miatt? (1. rész)

Ha megszületett baba hova és mikor menjek az ellátások miatt? (1. rész)

 

Az ellátások igényléséhez meg kell várni míg postai úton 2-3 héten belül megérkezik a címetekre az Anyakönyvi kivonat és a kicsi TB kártyája. Az ehhez szükséges adatokat a kórházban, szülés után veszik fel. Ehhez be kell vinned a szüléshez eredeti 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot vagy apasági nyilatkozatot, ha nem vagytok házasok és a Te személyidre és lakcímkártyádra is szükség lesz. Ha hirtelen indult be a szülés és még nem pakoltad be papírokat akkor később a kórházban lesz időd pótolni, ezen ne idegeskedj! :)

 

Ha megakarod gyorsítani a folyamatot, mert mondjuk csak 2 hétig van otthon apa vagy szülői segítség akkor telefonon is érdeklődhetsz, hogy nem–e készült el, mert így a postai kézbesítés idejét  megspórolhatod.

 

A családtámogatási ellátások (családi pótlék, anyasági, GYES, GYET) igényléséhez szükséges nyomtatványokat letöltheted az Államkincstár oldaláról  vagy személyesen is kérhetsz a szülés előtt nyomtatványt és már kitöltheted a saját adataidat és akkor csak a baba adatait kell majd beírnod.

 

A biztosítási alapú ellátások (TGYÁS, GYED) igényléséhez szükséges nyomtatványokat letöltheted az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról (www.oep.hu), vagy személyesen kérheted az illetékes egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán (az elérhetőségeket és az ügyfélfogadási időt szintén az OEP honlapján találod meg).

 

A családi pótlék, emelt családi pótlék, anyasági támogatás és GYES igényléséhez a lakóhelyed, tartózkodási helyed szerint illetékes kormányablaknál kell beadnod a nyomtatványokat, vagy a munkahelyed kifizetőhelyéhez, ha van ilyen.

 

A GYET igénylését az illetékes kormányablaknál kell minden esetben benyújtani. 2008. január 1. óta elegendő a mellékletként kért okmányok másolatát benyújtani, kivéve az alábbi iratokat, melyekből továbbra is az eredetiek szükségesek:

  • anyasági támogatás igénylése esetében a terhesgondozáson való részvételről kiállított orvosi igazolás;
  • magasabb összegű családi pótlék igénylése esetében a gyermek tartós betegségét, illetve súlyos fogyatékosságát tanúsító szakorvosi igazolás.

 

A családi pótlék, GYES, nagyszülői GYES és GYET kérelmeket már elektronikusan is elindíthatod a MÁK honlapján (https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu), amennyiben rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval. Az anyasági támogatás igénybejelentés csak személyesen ill. postai úton nyújtható be.

 

Biztosítási alapú ellátások

 

A TGYÁS, GYED esetében az igénylés a munkáltatón keresztül történik, azaz neki kell elküldeni a kitöltött nyomtatványokat, és a megfelelő mellékletek csatolása után a munkáltató küldi tovább az igénylést, akkor is, ha a munkáltatód nem rendelkezik kifizetőhellyel.

 

A nyomtatványokat mind a MÁK-hoz, mind az OEP-hez postán is beküldheted. Mindenképpen ajánlva add fel, de még jobb, ha tértivevénnyel, így tudni fogod, mikor vették át a leveled.

 

Forrás: www.babafalva.hu

Megosztás

2015. július 15

Kategória

Esemény